Reklama
Składniki:

pół filetu z piersi kurczaka,
liść sałaty,
3 plasterki pomidora,
ogórek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
łyżeczka oleju słonecznikowego,
pół łyżeczki masła,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1,5 łyżeczki mąki pszennej,
szczypta soli,
bazylia,
tymianek,
papryka w proszku,
woda.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: wymieszać mąki z masłem. Dodać taką ilość wody, aby ciasto nie było zbyt luźne. Przykryć ściereczką i pozostawić na kwadrans. Rozwałkować, formując okrągły placek. Blachę posmarować olejem. Przełożyć placek. Piec w temp. 200 st. C.
Mięso umyć i pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na 5 minut. Wsypać mięso na rozgrzaną patelnię. Rozgrzać patelnię i pna nią mięso. Podsmażyć. Przykryć. Dusić do miękkości. Sos: 2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym. Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.

Reklama
Reklama
Reklama