Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 80 dag ziemniaków,
  • 25 dag cukinii,
  • 5 dag sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 1 duży pomidor,
  • 100 ml mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • pieprz,
  • sól.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i obrać.
  2. Cukinię i pomidora pokroić w plasterki. Zmiażdżyć czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cukinię i czosnek nie przerywając mieszania. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Jajka wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Wsypać zioła, wymieszać. Ziemniaki pokroić w plasterki. Formę posmarować oliwą. Przełożyć do niej ziemniaki, cukinię i pomidory, posypać posiekaną natką, polać mlekiem z jajkiem i ziołami, posypać startym serem.
  4. Tortillę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać od razu.
Reklama
Reklama
Reklama