Tortilla z cukinii - prosta, pyszna i sycąca
Tortilla z cukinii zasmakuje każdemu, kto lubi testować nowe smaki. Tortilla jest łatwa do zrobienia i zaskakuje smakiem.
Opublikowano: 31.03.2008, 22:47
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 80 dag ziemniaków,
- 25 dag cukinii,
- 5 dag sera żółtego,
- 4 jajka,
- 1 duży pomidor,
- 100 ml mleka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- natka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- pieprz,
- sól.
Reklama
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i obrać.
- Cukinię i pomidora pokroić w plasterki. Zmiażdżyć czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cukinię i czosnek nie przerywając mieszania. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Jajka wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Wsypać zioła, wymieszać. Ziemniaki pokroić w plasterki. Formę posmarować oliwą. Przełożyć do niej ziemniaki, cukinię i pomidory, posypać posiekaną natką, polać mlekiem z jajkiem i ziołami, posypać startym serem.
- Tortillę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać od razu.
Reklama
Reklama
Reklama