Reklama

Przygotowanie 30 min * zastyganie 6 godzin * 1 porcja – ok. 240 kcal

Składniki na 12 porcji:

- 20 dag filetów z wędzonego pstrąga
- 20 dag wędzonej makreli
- 25 dag wędzonego łososia w kawałku
- 2 łyżki żelatyny
- 20 dag kremowego twarożku
- 20 dag masła
- po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
- cytryna
- sól
- pieprz

Reklama

Sposób wykonania:
1. Żelatynę namocz w 50 ml wody, gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź.

2. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w niewielką kostkę.

3. Filety z pstrąga pokrój na kawałki, zmiksuj z połową twarożku, masła i żelatyny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makrelę oczyść ze skóry i ości, zmiksuj z pozostałym twarożkiem, masłem i żelatyną. Dopraw do smaku.

4. Masę z pstrąga wymieszaj z papryką żółtą, masę z makreli z papryką czerwoną. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą.

Reklama

5. Nałóż do niej masę z czerwoną papryką, przykryj kawałkami wędzonego łososia i masą z żółtą papryką. Na wierzchu ułóż plastry łososia, zastudź terrinę, wstawiając ją do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama