Terrina pomidorowo-serowa

Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 25 dag sera ricotta (ewentualnie mielonego twarogu)
- 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18 proc. tłuszczu)
- łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
- 2–3 ząbki czosnku
- listki świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory z puszki zmiksować wraz z zalewą, przetrzeć przez sito, by oddzielić nasionka. Do przecieru dodać trochę koncentratu pomidorowego, 1–2 posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny i część posiekanej bazylii. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści. Ser ricotta zmiksować ze śmietaną, połączyć z resztą posiekanego czosnku i bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Połowę żelatyny dodać do masy serowej, resztę do masy pomidorowej. Niewielką, wąską formę wyłożyć pergaminem lub folią spożywczą. Nałożyć do niej połowę masy pomidorowej, zastudzić, przykryć masą serową, zastudzić, przykryć resztą masy pomidorowej. Całość zastudzić, wyjąć z formy, zdjąć papier, przystawkę podawać krojoną na plastry.
Źródło: "Przyjaciółka"