Reklama

Ogórkowe warstwowe przekąski według naszego przepisu świetnie sprawdzą się jako finger food, przystawka na przyjęcie lub starter przed eleganckim obiadem. Podawaj dobrze schłodzone i zjadaj je łyżeczką. Dowiedz się, jak przygotować urocze przystawki i do jakich potraw je podawać.

Reklama

Składniki na mus z ogórków z chrupiącymi warzywami

Bazą tej przekąski jest gładki kremowy mus z ogórka, który zrobisz z połączenia tego warzywa z gęstym jogurtem w proporcji 1:3 (1 długi ogórek na 3 łyżki jogurtu). Do tego dodaj chrupiące warzywa i podawaj w małej szklance lub kieliszku. W ten sposób łatwo przygotujesz gustowne przystawki, idealne na lato.

Podane składniki wystarczą na 4 porcje. Jeżeli potrzebujesz więcej, to zwiększ proporcjonalnie ilość składników.

Składniki na mus ogórkowy:

  • 1 długi ogórek lub 2 gruntowe,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu (grecki lub skyr),
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek,
  • 1 łyżka serka śmietankowego (opcjonalnie).

Dodatki na wierzch:

  • 5 rzodkiewek,
  • 1/3 ogórka,
  • kilka łyżek zielonego groszku,
  • 1 marchew,
  • dekoracja np. szczypiorek, natka pietruszki, kiełki.

Przygotowanie ogórkowego musu z warzywami

Najlepiej podawać od razu. Możesz też przygotować te przystawki z ogórków wcześniej i przechować w lodówce do 3 godzin.

Przygotowanie musu z ogórków:

  1. Ogórki obierz, pokrój wzdłuż, usuń pestki, posól i odstaw na chwilę aż puszczą sok.
  2. Odlej sok z ogórków i zblenduj je z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami na gładki mus.
  3. Dodaj serek, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową i śmietankową konsystencję.
  4. W razie potrzeby odcedź nadmiar wody.
  5. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie warstwy z warzyw i całości:

  1. Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę, tak samo postępuj z ogórkiem. Groszek wcześniej obgotuj i schłodź, powinien być chrupiący. Marchewkę obierz i zetrzyj na cienkie paseczki obieraczką do warzyw.
  2. Do kieliszków lub szklaneczek wkładaj porcję musu ogórkowego.
  3. Na wierzch ułóż rzodkiewki, ogórka i groszek.
  4. Całość udekoruj paskami marchewki i świeżymi ziołami.

Z czym podawać ogórkowe przystawki?

Pasują idealnie do bufetów koktajlowych, na garden party i grilla. Dobrze smakują z daniami kuchni śródziemnomorskiej i wegetariańskiej. Nie podawaj ich za to do pikantnych, ciężkich i tłustych dań, ponieważ smak ogórkowej przystawki zostanie zdominowany.

Adekwatnym dodatkiem do tego dania z ogórka są np.

  • chrupiące pieczywo z guacamole,
  • kanapeczki z łososiem z koperkiem i serkiem,
  • kiszonki,
  • makaron z pesto,
  • risotto warzywne,
  • paella,
  • zapiekane bakłażany,
  • papryki lub cukinie,
  • falafel z humusem,
  • sałatka z grillowanym halloumi,
  • placuszki z cukinii lub marchwi.

Warto też wypróbować wersji z różnymi warzywnymi dodatkami na wierzchu.

przystawka z ogórka przepis
Mus z ogórka można dekorować według uznania, fot. Adobe Stock, Natasha Breen

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama