Te ogórkowe przekąski znikają ze stołu w 5 minut. Wszystko dzięki złotej proporcji 3:1
Stwórz stylowe, orzeźwiające i lekkie przystawki z ogórka. To będzie hit na letnich spotkaniach. Zaserwuj je w kieliszkach jako finger food lub elegancki starter przed obiadem. Kremowy mus z ogórka i chrupiące warzywa tworzą idealne połączenie smaków i tekstur. Sprawdź, jak je przygotować i z czym najlepiej podać.

Ogórkowe warstwowe przekąski według naszego przepisu świetnie sprawdzą się jako finger food, przystawka na przyjęcie lub starter przed eleganckim obiadem. Podawaj dobrze schłodzone i zjadaj je łyżeczką. Dowiedz się, jak przygotować urocze przystawki i do jakich potraw je podawać.
Składniki na mus z ogórków z chrupiącymi warzywami
Bazą tej przekąski jest gładki kremowy mus z ogórka, który zrobisz z połączenia tego warzywa z gęstym jogurtem w proporcji 1:3 (1 długi ogórek na 3 łyżki jogurtu). Do tego dodaj chrupiące warzywa i podawaj w małej szklance lub kieliszku. W ten sposób łatwo przygotujesz gustowne przystawki, idealne na lato.
Podane składniki wystarczą na 4 porcje. Jeżeli potrzebujesz więcej, to zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
Składniki na mus ogórkowy:
- 1 długi ogórek lub 2 gruntowe,
- 3 łyżki gęstego jogurtu (grecki lub skyr),
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- koperek,
- 1 łyżka serka śmietankowego (opcjonalnie).
Dodatki na wierzch:
- 5 rzodkiewek,
- 1/3 ogórka,
- kilka łyżek zielonego groszku,
- 1 marchew,
- dekoracja np. szczypiorek, natka pietruszki, kiełki.
Przygotowanie ogórkowego musu z warzywami
Najlepiej podawać od razu. Możesz też przygotować te przystawki z ogórków wcześniej i przechować w lodówce do 3 godzin.
Przygotowanie musu z ogórków:
- Ogórki obierz, pokrój wzdłuż, usuń pestki, posól i odstaw na chwilę aż puszczą sok.
- Odlej sok z ogórków i zblenduj je z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami na gładki mus.
- Dodaj serek, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową i śmietankową konsystencję.
- W razie potrzeby odcedź nadmiar wody.
- Wstaw do lodówki.
Przygotowanie warstwy z warzyw i całości:
- Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę, tak samo postępuj z ogórkiem. Groszek wcześniej obgotuj i schłodź, powinien być chrupiący. Marchewkę obierz i zetrzyj na cienkie paseczki obieraczką do warzyw.
- Do kieliszków lub szklaneczek wkładaj porcję musu ogórkowego.
- Na wierzch ułóż rzodkiewki, ogórka i groszek.
- Całość udekoruj paskami marchewki i świeżymi ziołami.
Z czym podawać ogórkowe przystawki?
Pasują idealnie do bufetów koktajlowych, na garden party i grilla. Dobrze smakują z daniami kuchni śródziemnomorskiej i wegetariańskiej. Nie podawaj ich za to do pikantnych, ciężkich i tłustych dań, ponieważ smak ogórkowej przystawki zostanie zdominowany.
Adekwatnym dodatkiem do tego dania z ogórka są np.
- chrupiące pieczywo z guacamole,
- kanapeczki z łososiem z koperkiem i serkiem,
- kiszonki,
- makaron z pesto,
- risotto warzywne,
- paella,
- zapiekane bakłażany,
- papryki lub cukinie,
- falafel z humusem,
- sałatka z grillowanym halloumi,
- placuszki z cukinii lub marchwi.
Warto też wypróbować wersji z różnymi warzywnymi dodatkami na wierzchu.

Czytaj także:
- Koktajl z ogórka na odchudzanie – niskokaloryczny, orzeźwiający i zdrowy dodatek do diety redukcyjnej
- Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych
- Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Polscy naukowcy dokładnie przebadali ten temat