Reklama
Składniki:

- 40 dkg surowego tuńczyka
- 4 posiekane szalotki
- 4 łyżki oliwy
- kilka posiekanych kaparów
- 50 ml wódki
- 5 ugotowanych jajek przepiórczych
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz cayenne do smaku
- 10 dkg marynowanych borowików z dodatkiem łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki marynowanego posiekanego imbiru
- 1/2 sambal oelek
- 1/2 łyżeczki posiekanej kolendry

Reklama

Sos:
- łyżeczka majonezu light
- 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
- łyżeczka chrzanu wasabi
- 1/2 łyżeczki marynowanego posiekanego imbiru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- łyżeczka prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:

1. Filet z tuńczyka posiekać w drobną kostkę.

2. Posiekane szalotki i kapary wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodać tuńczyka i odstawić do lodówki na pół godziny.

3. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, schłodzić.

Reklama

4. Tatar z tuńczyka podawać z sosem wasabi, sosem sojowym, połówkami jajek przepiórczych oraz marynowanymi borowikami w miodowym sosie.

Reklama
Reklama
Reklama