Tartinki z farszami
Piknikowe kanapki nie potrzebują przepychu czy nadmiaru ozdób – są prawdziwą pochwałą prostoty i ucztowania w otoczeniu natury.

Wypad na łono przyrody, piknik na leśnej polanie czy podwieczorek pod rozłożystą gruszą. Oto niezwykłe okazje na nadzwyczajne kanapki. Wszyscy znamy te miłe chwile, gdy po mozolnej wędrówce przysiadamy w cieniu na trawie i z wielkim zapałem wyciągamy z koszyka smaczne wiktuały.Apetyczne tartinki przekładane najrozmaitszymi farszami, maleńkie bułeczki z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią albo wiejski
razowy chleb w towarzystwie darów lata: grzybów oraz warzyw. Sałaty, wędzonki, sery. Kolorowe piramidy pełne smakołyków. Piknikowe kanapki nie potrzebują przepychu czy nadmiaru ozdób – są prawdziwą pochwałą prostoty i radosnego ucztowania w otoczeniu natury.
z wędzonym łososiem i kozim serem:
Składniki:
- 8 kromek chleba razowego z formy
- 75 g koziego sera
- 150 g wędzonego łososia
- kapary, pieprz świeżo mielony
- koperek do smaku
z musem z gorgonzoli:
- 8 kromek chleba pszennego z formy
- 100 g sera gorgonzola
- 20 ml śmietany, 20 g szczypiorku
- 100 g gotowanej szynki
z langustynkami i awokado:
- 8 kromek chleba typu pumpernikiel
- 100 g ugotowanych langustynek (samo mięso)
- 20 g sosu majonezowego
- 1 awokado pokrojone w cienkie plasterki
- kiełki zbożowe
- szczypta czerwonego pieprzu, sól
z pastą jajeczną i ogórkiem:
- 8 kromek chleba tostowego
- 3 posiekane jajka na twardo
- 40 g majonezu
- 1 mały ogórek pokrojony w plastry
- sól, pieprz świeżo mielony
z chrupiącym boczkiem:
- 8 kromek pieczywa żytniego z formy
- 20 g majonezu
- 100 g grillowanego boczku
- 2 pomidory
- 1/2 główki zielonej sałaty
Składniki każdego farszu połączyć i doprawić.
Przygotowaną masą posmarować cztery kromki chleba. Na nich ułożyć odpowiednie dodatki:
wędlinę, ryby, warzywa lub owoce pokrojone w plastry, i przykryć pozostałymi czterema
kromkami. Odkroić skórkę; każdą porcję przekroić na pół.
Katarzyna Likus, "Kuchnia najlepsza pod słońcem", Edipresse Książki, Warszawa 2006