Talerz pełen witamin

Składniki:
- pół kalafiora
- 1 róża brokułów
- 2 marchewki
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- pół słoiczka majonezu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- pół szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kalafiora i brokuły oczyścić, opłukać, osączyć, podzielić na małe różyczki. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić na plasterki lub w słomkę. Tak przygotowane warzywa ułożyć na specjalnej wkładce do gotowania na parze, położyć wkładkę na garnku z wrzącą wodą i gotować, aż staną się miękkie (kto nie ma wkładki, może ułożyć warzywa na metalowym sitku). Na sos połączyć majonez z jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Ugotowane warzywa przełożyć na talerz, na wierzchu położyć suszone pomidory, polać przygotowanym sosem. Można posypać świeżą zieleniną, np. natką pietruszki lub koperkiem.