Taką pastę z bobu zrobisz tylko z 5 składników. Zjesz na śniadanie, weźmiesz do pracy albo podasz do grilla
Pasta z bobu to obowiązkowa przekąska na letnie miesiące. Sezon na to strączkowe warzywo jest dosyć krótki, bo trwa zaledwie od czerwca do sierpnia. Dlatego tym bardziej warto korzystać z okazji i cieszyć się jego delikatnym, słodkawym smakiem. Sprawdź przepis na szybką w przygotowaniu i pyszną w smaku pastę z bobem i dodatkiem słonego sera feta. To idealna przystawka na grilla, składnik śniadań lub lunch do pracy.

Bób skrywa w sobie mnóstwo składników odżywczych. Ma dużo błonnika, przez co wspiera trawienie. To także bogate źródło kwasu foliowego, przez co często polecany jest jako składnik diety dla kobiet w ciąży. Wreszcie bób pomaga obniżać poziom cholesterolu i ma w sobie spore ilości potasu.
Pomysłów na dania z bobem jest całe mnóstwo. Możesz przygotować z tym składnikiem pyszne sałatki, albo dodać go do zupy. Kotlety albo kopytka z bobu to kolejne kuszące opcje. Ale jeśli szukasz szybkiego sposobu na wykorzystanie tego warzywa, sięgnij po przepis na kremową pastę z dodatkiem fety. Zrobisz ją w kilka minut.
Pasta z bobu i sera feta - szybki przepis z 5 składników
Do przygotowania pasty potrzebujesz tylko kilku przypraw i pięciu składników. Większość z nich masz już w swojej kuchennej szafce.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- ser feta (100 gram),
- bób (250 gram),
- 3 łyżki oliwa z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta pieprzu i czosnku niedźwiedziego.
Przygotowanie:
- Wrzuć bób do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez około 20 minut. Następnie przelej zimną wodą.
- Obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą blendera. Następnie dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na koniec wymieszaj z serem feta i gotowe!

Z czym serwować pastę z bobu i serem feta?
Pasta z bobu to lekka przekąska, która możesz podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i grzanką. Doskonale sprawdzi się też jako przystawka do grilla z pociętym w słupki ogórkami i papryką.
Możesz też przygotować wrapy z pastą z bobu. Posmaruj nią torille, a na wierzchu ułóż sałatę i świeże warzywa oraz awokado. Tak przygotowane przekąski możesz zabrać na przykład do pracy jako szybkie i zdrowe śniadanie.
Czytaj także:
- Jak gotować bób? Ile czasu trzeba, aby zmiękł? Wystarczy kilka prostych trików, aby przygotować pyszny bób
- Czy można jeść bób na surowo? Jak go serwować?
- Podjadam do filmu i nie myślę o kaloriach. Te przekąski są lepsze niż popcorn i robię je tylko z 7 składników