Szparagi zapiekane z szynką

Opublikowano: 27.04.2011, 09:02
Reklama
Składniki:
- po dużym pęczku szparagów białych i zielonych
- 10 dag szynki
- 1 łyżka masła
- 10 dag żółtego sera
- sól
- cukier
Reklama
Przygotowanie:
1. Szparagi umyj, odetnij obeschnięte końcówki. Białe dodatkowo obierz poniżej główki.
2. Jedne i drugie połącz ponownie w pęczki, obwiąż bawełnianą nitką. Włóż do wrzątku z dodatkiem soli
i cukru. Ugotuj na półmiękko, dokładnie osącz.
3. Szparagi rozłóż płasko na żaroodpornym półmisku.
Reklama
4. Szynkę drobno pokrój, przesmaż na maśle. Żółty ser zetrzyj na tarce. Szparagi posyp szynką, a potem serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama