Reklama
Składniki:

30 dag szparagów,
5 cienkich plastrów szynki,
3 pomarańcze z cienką skórką,
2 łagodne cebule,
czarne oliwki,
koperek,
2 łyżki oliwy,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Oskrobać szparagi oraz związać w pęczki. Włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 20 minut. Po czym odsączyć. Pozostawić do ostudzenia. 2 pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką na cienkie plasterki. Obrane cebule pokroić w krążki. Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plastrami szynki, ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli. Udekrować oliwkami i gałązkami koperku. Osobno podać sos.

Reklama
Reklama
Reklama