Szaszłyki w paski

Składniki:
- 25 dag polędwicy łososiowej lub wędzonej szynki w kawałku
- 5 dag żółtego sera pokrojonego na plasterki
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk zielonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- świeże listki szałwii
Przygotowanie:
Polędwicę lub szynkę (można użyć gotowanej szynki albo wędzonej westfalskiej czy parmeńskiej, a nawet pieczonego mięsa) pokroić w niedużą kostkę. Paprykę przekroić, wyjąć gniazda nasienne, opłukać, osuszyć, pokroić na kwadraty wielkości kostek wędliny, oprószyć je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na takie same kwadraty pokroić plasterki sera. Na długie wykałaczki lub szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki papryki, sera i mięsa, by tworzyły kolorową kompozycję. Szaszłyki schłodzić w lodówce, ozdobić listkami szałwii, podawać na przystawkę lub przekąskę z pikantnym sosem, np. majonezowym czy chrzanowym, i pieczywem.