Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg filetów z piersi kurczaka lub indyka
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 dag masła
Reklama

Dodatki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • po łyżeczce mielonej kolendry, kminku i przyprawy do drobiu
  • 2 liście laurowe
  • chili
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na paski o szerokości ok. 2,5–3 cm. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie paski. W paskach mięsa zrób po 3–4 otwory i przewlecz przez nie przygotowane paski papryki.
  2. Do jogurtu dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, keczup, pokruszone liście laurowe, mieloną kolendrę, kminek i przyprawę do drobiu. Dopraw chili, solą i pieprzem.
  3. Kawałki kurczaka nadziej na bambusowe patyczki, ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 3–4 godziny. W czasie marynowania kilkakrotnie obracaj.
  4. Niie wyjmując z marynaty, obłóż szaszłyki wiórkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i upiecz na złoto (około 30 minut). W połowie pieczenia szaszłyki obróć. Podawaj na gorąco.
Reklama
Reklama
Reklama