Reklama
Składniki:

- szklanka ryżu krótkoziarnistego
- ocet ryżowy
- sól
- cukier
- 30 dag ryby, np. wędzonego na zimno łososia, tuńczyka
- 1 awokado
- 6 płatków nori
- sos sojowy
- pasta wasabi
- marynowany imbir

Reklama
Przygotowanie:

Ryż dokładnie wypłucz, zalej 250–300 ml wody, zagotuj, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż będzie miękki. Przełóż do porcelanowej miski, przestudź, zakwaś octem, dopraw solą i cukrem. Rybę i obrane awokado pokrój na słupki. Listek nori połóż na macie bambusowej. Przy jednym brzegu wyłóż warstwę ryżu. Na całej długości ryżu wyciśnij pasek wasabi. Obok niego ułóż na ryżu jeden za drugim słupki ryby lub awokado. Przy pomocy maty bambusowej listek nori z farszem zwiń w ścisły rulon. W podobny sposób zużyj pozostałe składniki. Rulony połóż na talerzu spojeniem do dołu, włóż na godzinę do lodówki. Ostrym nożem maczanym w wodzie pokrój każdy rulon w poprzek na 8 części, tak by powstały kawałki o szerokości około 1,5 cm. Sos sojowy przypraw do smaku octem ryżowym, cukrem i solą. Rozłóż do małych miseczek. Sushi ułóż na talerzu, możesz posypać czarnym lub białym sezamem. Podawaj z doprawionym sosem sojowym, pastą wasabi i kawałkami marynowanego imbiru.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama