Reklama
Składniki:
Ryż do sushi:
- 100 ml octu ryżowego
- 20 g soli i
- 45 g cukru
- 0,5 kg ugotowanego ryżu do sushi
Reklama
Sushi nigiri:
- polędwica z tuńczyka
- filety z serioli
Sushi futo maki:
- nori, płaty prasowanych alg morskich,
- świeże ryby: cienkie plastry halibuta i łososia
- cienkie płatki ogórka
Przygotowanie:
Ryż do sushi:
Wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem, zalać ryż, wymieszać. Pozostawić na 20 minut. Znowu wymieszać.
Sushi nigiri:
Na uformowanej ręcznie kupce ryżu ułożyć plasterek tuńczyka lub serioli.
Sushi futo maki:
1. Na płacie nori ułożyć warstwę ryżu do sushi, listki karbowanej sałaty, plastry ryby i ogórka. Zrolować, pokroić na kawałki.
Reklama
2. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Reklama
Reklama
Reklama