Surówka z ogórkiem i z porem - przepis
Polana pysznym jogurtowym sosem

Przygotowanie 20 min * 1 porcja – ok. 60 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 duży por lub 2 mniejsze
- 2–3 kiszone ogórki
- 1 jabłko
- pół cytryny
- 2 garście mieszanych kiełków, np. rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
1. Por oczyść z wierzchnich liści. Odetnij też ciemno zielone końce. Przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie opłucz. Pokrój w półkrążki, połóż na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz.
2. Ogórki pokrój w talarki. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, skrop sokiem z cytryny. Kiełki opłucz, dokładnie osącz.
3. Por wymieszaj z ogórkami, jabłkiem i kiełkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
4. Jogurt połącz z majonezem, przygotowanym sosem polej surówkę, od razu podawaj.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>