Pyszna surówka z kapusty kiszonej prosto z zeszytu babuni. Przygotuj ten pyszny dodatek w kilka chwil
Ta zdrowa surówka z kiszonej kapusty nie tylko jest pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Nie może się obyć bez jabłek i marchewki. To właśnie one świetnie neutralizują kwaśny smak kapusty. Gotową surówkę możesz wykorzystać na wiele sposobów.

Surówka z kiszonej kapusty to jeden z obiadowych klasyków. Nie ma co się dziwić: doskonale pasuje do ryb, kotletów mięsnych, a nawet warzywnych. Ma bardzo intensywny smak i w zależności od upodobań łatwo można ją dosłodzić lub sprawić, że będzie jeszcze bardziej kwaśna.
Ta surówka z kapusty kiszonej jest przy tym bardzo zdrowa – kiszonki zawierają witaminę C, żelazo, magnez, potas i wapń. Są więc bezcennym wsparciem dla naszej odporności oraz układu krążenia. Poznaj też inne wartości odżywcze kiszonej kapusty.
Spis treści:
- Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
 - Alternatywne dodatki dla surówki z kiszonej kapusty
 - Jak podawać surówkę z kiszonej kapusty?
 
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Ten klasyczny przepis na surówkę z kiszonej kapusty króluje w każdym domu. Możesz przygotować większą ilość, zapasteryzować i schować do szafki z zapasami albo zrobić mniejszą ilość i wykorzystać na bieżąco.
Składniki:
- 300-400 g kiszonej kapusty,
 - 1 duże, słodkie jabłko,
 - 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,
 - 2 małe cebule,
 - sól,
 - cukier,
 - 2-3 łyżki oleju.
 
Sposób przygotowania:
- Z kapusty odciśnij nadmiar soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją kilkakrotnie.
 - Dokładnie odsącz i lekko posiekaj.
 - Marchewkę i jabłko umyj, a następnie obierz. Z jabłek usuń gniazda nasienne.
 - Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
 - Cebulę obierz i drobno posiekaj.
 - Wszystkie składniki przełóż do miski.
 - Dodaj 2-3 łyżki oleju i wymieszaj dokładnie
 - Dopraw do smaku solą oraz cukrem. Ponownie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
 

Dodatki do surówki z kiszonej kapusty
Surówkę z kiszonej kapusty możesz dowolnie modyfikować, dodając do niej ulubione składniki. Świetnie sprawdzi się np. pokrojona w cienkie paseczki papryka, a także niewielki chlust octu jabłkowego. Idealnym dodatkiem może okazać się także olej sezamowy i sos sojowy - dzięki nim stworzysz tradycyjną kapustę kiszoną w stylu azjatyckiego kimchi.
Możesz też eksperymentować z ziołami, takimi jak koper, natka pietruszki czy bazylia. Wiele osób do surówki z kiszonej kapusty dodaje także odrobinę kminku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz sypnąć też odrobinę papryczki chilli lub pieprzu cayenne.
Jak podawać surówkę z kiszonej kapusty?
Surówkę z kiszonej kapusty możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu, ale nie tylko. Jeśli przygotujesz większą ilość, świetnie sprawdzi się jako "poduszka" pod duszone mięsa, np. żeberka w kapuście kiszonej.
Dodatkowo, można wykorzystać ją w sałatkach, na przykład w połączeniu z kaszą gryczaną, serem feta i oliwkami, co tworzy sycące i zdrowe danie. Surówka z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska na grillach lub przyjęciach, podawana z grillowanymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.12.2019.
	Czytaj także:
	Ile gotować kapustę kiszoną?
	Czy kapusta kiszona jest dobra na odchudzanie?
	Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?

