Surówka z kapusty i marchewki - przepis
Surówkę podawaj od razu po przygotowaniu

Przygotowanie 15 min * 1 porcja – ok. 60 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag białej, kiszonej kapusty (może być z dodatkiem marchewki)
- 1 mała marchewka
- 1 czerwona cebulka
- gałązka natki pietruszki lub koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
1. Kapustę opłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, zalej ją zimną wodą i pozostaw na 10–15 min. Dokładnie odciśnij, posiekaj.
2. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
3. Kapustę wymieszaj z rozdrobnioną marchewką, cebulą i zieleniną. Dopraw do smaku cukrem i świeżo zmielonym pieprzem, polej oliwą lub olejem, dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.