Surówka z buraków na ostro - przepis
Buraczki podawaj do mięs lub na przystawkę

Przygotowanie 15 min * 1 porcja – ok. 80 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag kiszonych buraków
- mała, ostra papryczka
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 cebulka (biała lub czerwona)
- pół pęczka koperku
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
1. Buraki rozdrobnij, krojąc je w słupki (podobną sałatkę możesz też przygotować z ugotowanych lub upieczonych buraków, będzie jednak łagodniejsza w smaku). Papryczkę umyj, pokrój w krążki lub kostkę, usuń nasionka. Oliwki posiekaj. Cebulkę obierz, pokrój w małą kostkę. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
2. Rozdrobnione warzywa wymieszaj z koperkiem, dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej oliwą z oliwek, wymieszaj, odstaw na 10–15 minut. Podawaj do mięs lub na przystawkę.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>