Strudel z warzywami

Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- sól
- ok. 100 ml wody
- 2 łyżki masła
- żółtko
- 1 łyżka mleka
Na farsz:
- 1 papryka
- 1 por
- puszka kukurydzy konserwowej
- po pół szklanki mrożonej fasolki szparagowej i groszku
- 5 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać jajka i szczyptę soli. Dolewając wodę wyrobić jednolite, elastyczne ciasto, przykryć miską, odstawić na pół godziny. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Por oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Fasolkę i groszek gotować ok. 1 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Paprykę i por podsmażyć na oleju, dodać osączony groszek, fasolkę i kukurydzę, chwilę poddusić. Do mleka dodać starty ser, podgrzewać do rozpuszczenia, przestudzić. Rozkłócić z jajkami, wymieszać z podduszonymi warzywami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, rozciągnąć rękoma. Posmarować rozpuszczonym masłem, położyć farsz, zwinąć. Strudel położyć na natłuszczonej blasze, posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190ľ i piec ok. 40 min. Podawać z sosem.
Rada: Niskokaloryczny sos przygotujesz, mieszając 100 ml jogurtu naturalnego z przyprawą curry i posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, natką pietruszki.
Źródło: "Przyjaciółka"