Reklama

Bazą sosu do mięsa mogą być pomidory, jogurt naturalny, musztarda albo bulion. Najbardziej skomplikowany jest sos pieczeniowy - wymaga posiadania mięsnego wywaru albo usmażenia mięsa. Oto nasze propozycje na sosy do mięs!

Reklama

Spis treści:

  1. Sos śliwkowy
  2. Sos musztardowy
  3. Sos czosnkowy
  4. Sos pieczeniowy
  5. Sos pomidorowy

Przepis na sos śliwkowy do mięs

Sos śliwkowy jest gęsty, aromatyczny oraz idealnie wyważony między słodkim i kwaśnym smakiem. Doskonale komponuje się także z pikantnymi przyprawami oraz papryczką chili, a także z cynamonem czy wanilią. Przetwory ze śliwek idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięsnych potraw.

Składniki:

  • 50 dag suszonych śliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki zalej zimną wodą i odstaw na 5 godzin.
  2. Następnie gotuj je około 10 minut w tej samej wodzie.
  3. Zmiksuj z 4 ząbkami czosnku.
  4. Dodaj gorący bulion warzywny i gotuj przez kolejne 15 minut, aż nieco się zredukuje.
  5. Dopraw sos do mięsa do smaku mielonym cynamonem, solą i pieprzem.
fot. Sos do mięs: śliwkowy/Adobe Stock, kostrez

Przepis na sos musztardowy na zimno

Sos musztardowy sprawdzi się jako pyszna marynata do mięs, ale także jako sos na zimno, którym możesz polać gotowe danie. W tym przepisie polecam musztardę miodową, ale równie dobrze może to być dijon - całe ziarenka gorczycy będą doskonałym uzupełnieniem mięsnych potraw.

Składniki:

  • 100 g majonezu,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • zielona część dymki,
  • 1 papryczka chili (bez pestek),
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Majonez wymieszaj z jogurtem i obiema musztardami.
  2. Dymkę i papryczkę chili drobno posiekaj i dodaj do sosu.
  3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
fot. Sos do mięs musztardowy/Adobe Stock, fahrwasser

Przepis na sos do mięs czosnkowy

Sos czosnkowy możesz przygotować w wersji nieco łagodniejszej, jak i ostrzejszej. Wystarczy, że dodasz albo odejmiesz ząbki czosnku. Idealnie smakuje w połączeniu z pieczonym lub smażonym kurczakiem, a także z daniami z grilla.

Składniki:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  2. Dodaj ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i sok z cytryny.
  3. Dobrze wymieszaj, a następnie dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
fot. Sos do mięs czosnkowy/Adobe Stock, bit24

Przepis na sos pieczeniowy do mięs

Tradycyjny sos pieczeniowy możesz przygotować szybko i sprawnie, nie musisz wtedy korzystać z gotowca z torebki. Idealnie smakuje w połączeniu z mięsem wieprzowym i wołowym, a także dziczyzną. Możesz także połączyć go z pokrojonymi świeżymi śliwkami lub żurawiną.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 kostka rosołowa z dobrym składem,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Smaż, aż się zarumieni z każdej strony.
  3. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Smaż przez 2 minuty.
  4. Po tym czasie przełóż całość do małego garnka i dodaj gorący bulion (200 ml), liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Gotuj przez około 30 minut.
  6. Odlej odrobinę sosu i gdy wystygnie, dodaj do niego mąkę. Wymieszaj i dodaj go rondelka. W ten sposób zagęścisz sos pieczeniowy.
  7. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  8. Sos pieczeniowy to idealny dodatek do polędwicy wieprzowej, klusek śląskich albo kopytek.
fot. Sos do mięs pieczeniowy: przepis/Adobe Stock, Andrey

Przepis na pomidorowy sos do mięs

Klasyczny sos pomidorowy będzie idealnym dodatkiem nie tylko do spaghetti, ale także do dań z ryżem, kaszą oraz do dań z drobiu. Możesz go użyć także jako sos do pizzy - w takim przypadku gotuj go nieco dłużej, aby jeszcze mocniej go zagęścić.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki.
  3. Duś przez około 20 minut, aż sos nieco się zredukuje.
  4. Dopraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
  5. Sos pomidorowy do mięs możesz podawać z ulubionymi świeżymi ziołami.
fot. Pomidorowy sos do mięs/Adobe Stock, Sunny Forest

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.11.2020.

Reklama

Zobacz także inne pomysły na dania mięsne i sosy:

Reklama
Reklama
Reklama