Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut
Sos grzybowy najprościej przygotować z dodatkiem śmietany i ulubionych ziół. Im drobniej pokroisz grzyby, tym będzie gęstszy i kremowy.
Opublikowano: 23.09.2015, 06:05
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 dag leśnych grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 400 ml śmietanki kremówki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, opłucz, większe okazy pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
- Zeszklij ją na maśle.
- Dodaj grzyby i przesmaż je cały czas mieszając.
- Podduś, by odparowała większość płynu.
- Dodaj śmietankę z mąką, podgotuj, przypraw.
- Posyp natką do smaku.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na danie z grzybami:
Risotto z grzybami - prosty i sprawdzony przepis
Dania z kurkami na kilka sposobów
Reklama
Reklama
Reklama