Sos beszamelowy

Opublikowano: 24.10.2007, 09:53
Reklama
Składniki:
– 2,5 łyżki mąki pszennej
– 2,5 łyżki masła lub oleju
– 1 szklanka mleka
– szczypta soli
– odrobina soku z cytryny (do smaku)
– 2 żółtka
– zielona pietruszka
Reklama
Przygotowanie:
Dwie i pół łyżki mąki pszennej zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj dwie i pół łyżki masła lub oleju. Rozprowadź w niej, ciągle mieszając, szklankę mleka, dodaj odrobinę soli i soku z cytryny (do smaku). Teraz wszystko wymieszaj z dwoma żółtkami, doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowanym sosem od razu polej potrawę. Posyp ją także zieloną pietruszką.
Reklama
Reklama
Reklama