Reklama
Składniki:

- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru lub płynnego miodu
- 1/2 l mleka
- 30 dag mąki owsianej
- 40 dag mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki płatków owsianych
- tłuszcz do formy

Reklama
Przygotowanie:

Drożdże rozmieszaj z cukrem lub miodem oraz z mlekiem. Wsyp mąkę owsianą, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.

Dodaj sól i mąkę pszenną, zagnieć gładkie ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia i wyrób. Ciasto podziel na 7 równych części. Uformuj z nich kule.

Reklama

Ułóż je obok siebie w natłuszczonej tortownicy. Wierzch posmaruj żółtkiem, posyp płatkami. Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte piecz ok. 20 min w 220 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama