Reklama

Składniki:
- 12 kapeluszy suszonych prawdziwków (dużych o średnicy 4 cm)
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz

Reklama

Sposób wykonania:
1. Grzyby opłukać, przełożyć do miseczki, zalać posolonym mlekiem i odstawić na osiem godzin lub nawet całą noc.

2. Grzyby wyjąć z mleka, osączyć i ugotować w osolonym wrzątku aż będą miękkie. Odcedzić.

3. Jajka roztrzepać z łyżką wody, szczyptą soli i pieprzu. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.

RADA: przygotowując wigilijną zupę grzybową można część kapeluszy prawdziwków suszonych ugotować w całości, wyjąć z wywaru i usmażyć wg podanego przepisu.

Reklama

Świąteczne smakołyki - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama