Śledzie z ogórkami
Pikantka, marynowana przekąska

Przygotowanie 30 min * moczenie i marynowanie 3 dni * 1 porcja – ok. 170 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 solone śledzie
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 kiszone ogórki
- marchewka
Marynata:
- 3/4 szkl. białego wina
- 3 łyżki octu winnego
- kapary
- natka
- liść laurowy
- cukier
- ziele angielskie
Sposób wykonania:
1. Śledzie wymocz (możesz kupić filety gotowe do przyrządzania), osusz, usuń ości, podziel na połowy wzdłuż grzbietu.
2. Składniki marynaty włóż do garnka, zagotuj i ostudź.
3. Kiszone ogórki pokrój w paseczki, obraną cebulę w cienkie piórka.
4. Na każdej połówce śledzia ułóż po kilka paseczków ogórka i po 2 pióra cebuli, zawiń w roladkę, zepnij wykałaczką.
5. Ułóż roladki w słoiku, obłóż pozostałą cebulą, cząstkami obgotowanej marchewki, zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na 3 dni.