Reklama
Składniki:

50 dag filetów śledziowych,
1 łyżka musztardy francuskiej,
4 liście laurowe,
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego ,
łyżka kaparów,
pół szklanki oliwy z oliwek,
pół szklanki białego wytrawnego wina.

Reklama
Przygotowanie:

Filety dokładnie wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Poprzekrajać wzdłuż. Każdy kawałek posmarować musztardą, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Układać warstwami w słoju,naprzemian z kaparami, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Do małego słoika wlać oliwę i wino, zakręcić i energicznie wymieszać. Przelać zaprawę do słoja ze śledziami. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka dni.

Reklama
Reklama
Reklama