Reklama
Składniki:

- 50 dag solonych płatów śledziowych
- 4 cebule
- 10 dag rodzynek
- 3/4 szklanki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo zmielony pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Śledzie mocz 2–3 godziny, często zmieniając wodę. Osusz, następnie pokrój wzdłuż na pojedyncze filety.

2. Rodzynki sparz, osącz. Obierz cebulę, pokrój w talarki, zeszklij na oleju. Dodaj cukier, koncentrat pomidorowy, sok
z cytryny i rodzynki. Mieszając, chwilę duś wszystko razem. Dopraw pieprzem. Przestudź.

Reklama

3. Porcje sosu układaj na filetach i zwijaj w roladki. Spinaj wykałaczkami. Roladki układaj na półmisku. Polej pozostałym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki na 6 godzin.

Reklama
Reklama
Reklama