Serowy pasztet

Składniki:
50 dag białego sera,
10 dag kwaśnej śmietany,
2 ząbku czosnku,
sól,
pieprz,
45 dag żółtego sera w plasterkach,
12 czarnych oliwek,
3 pęczki bazylii,
5 dag orzeszków piniowych.
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć ze śmietaną, dodać oliwki, przyprawić do smaku. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Czosnek, bazylię i 5 dag orzeszków zmiksować z oliwą, doprawić do smaku. Formę jak do babki wyłożyć folią przezroczystą, ułożyć plastry sera gouda na spodzie, żeby dochodziły do 2/3 wysokości formy.
Spód posmarować 1/3 pasty z bazylii, na nią połowę twarogu. Przykryć plastrami sera. Znowu wyłożyć warstwę pasty i warstwę twarogu, przykryć plastrami goudy, tak by zachodziły na ścianki formy do samej góry. Wyłożyć resztę farszu, przykryć resztą goudy i folią. Wstawić na 3 godz. do lodówki. Wyjąć pasztet z formy, usunąć folię, pokroić w plastry i posypać orzeszkami.