Reklama
Składniki:
22,5 dag mąki,
2 łyzeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
4 dag masła,
4 dag cukru,
75 ml mleka,
1 jajko.
Reklama
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać masło i cukier. Zagnieść. Roztrzepać mleko z jajkiem. Odlać 1 łyżkę. Resztę wlewać do ciasta i mieszać łyżką, aż powstanie rzadkie ciasto. Na posypanej mąką stolicy uformować z ciasta placek o grubości ok. 2 cm. Foremką o średnicy ok. 5 cm wycinać bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem. Roztrzepać mleko z jajkiem. Posmarować bułki. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama