Reklama
Składniki:

4 cykorie,
jedno duże, kwaśne i najlepiej twarde jabłko,
sok z połowy cytryny,
10 dag sera rokpola,
garść łuskanych orzechów włoskich,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
łyżeczka musztardy miodowej,
łyżka wody mineralnej,
pół łyżeczki cukru,
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki.

Reklama
Przygotowanie:

Cykorie obrać z wierzchnich, niezbyt ładnych liści. Przekroić wzdłuż na połówki i wyciąć głąb, następnie pokroić na paski i od razu skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Także skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę 1cm/1cm. Cykorię, jabłka, rokpol i orzechy wrzucić do miski i wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, wody mineralnej i cukru zrobić sos. Polać nim sałatkę i posypać natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama