Jak zrobić sakiewki z makiem - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko na Wigilię!

Opublikowano: 22.12.2015, 03:19
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru brązowego
- łyżka cukru wanilinowego
Na nadzienie:
- 40 dag gotowej masy makowej
- 5 dag rodzynek
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić sakiewki z makiem!
- Do podanych składników na ciasto dolej 3 łyżki wody i zagnieć elastyczne ciasto.
- Wstaw do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek.
- Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 12 cm.
- Na środek każdego nakładaj masę makową oraz dodatkowo rodzynki wcześniej namoczone w wodzie lub rumie.
- Delikatnie sklejaj, formując sakiewki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
Reklama
Zobacz więcej słodkich przepisów:
Jak zrobić ciasto z herbatników?
Jak zrobić serową stefankę?
Jak zrobić blok orzechowy?
Jak zrobić Snickersa?
Jak zrobić pieguska?
Jak zrobić sernik z mandarynkami?
Jak zrobić napoleonkę?
Piernik - przepis Ani Starmach
Reklama
Reklama
Reklama