Reklama
Składniki:

- 20–24 arkusze papieru ryżowego (o średnicy ok. 20 cm)
- 40 dag mielonego indyka
- 3 cebulki dymki
- 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
- marchew
- papryka
- papryczka chili
- olej do głębokiego smażenia
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sos słodko-kwaśny
- sos sojowy

Reklama
Przygotowanie:

1. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Dymkę, obraną marchew, oczyszczoną paprykę i chili drobno posiekaj. Warzywa przesmaż na 3–4 łyżkach oleju, ostudź, wymieszaj z mielonym mięsem z indyka i posiekaną kolendrą. Krótko podsmaż, dopraw do smaku sosem sojowym.

Reklama

2. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego zwilż z obu stron wodą, aż staną się gładkie i elastyczne. Na każdym arkuszu papieru połóż po 2 łyżki przygotowanego nadzienia mięsno-warzywnego, po czym zawiń w rulonik jak paszteciki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane sajgonki i usmaż na złotobrązowy kolor. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Reklama
Reklama
Reklama