Reklama
Składniki:

- karp 1,5 kg
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- pół niedużego selera
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- 4 łyżeczki żelatyny
- po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- cukier
- sól
- pieprz zmielony

Reklama

Do dekoracji:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki zielonego groszku

Przygotowanie:

Sprawioną rybę pokrój w dzwonka. Warzywa obierz, zalej 1 l gorącej wody, gotuj na małym ogniu godzinę, odcedź. Włóż do wywaru głowę i dzwonka ryby, przyprawy, gotuj na minimalnym ogniu 40 minut.

Rybę wyjmij z wywaru, ostudź, delikatnie wyjmij ości, dzwonka ułóż na półmisku, obłóż plasterkami marchewki, zielonym groszkiem, ugotowanymi na twardo jajkami, wstaw do lodówki.

Reklama

Ostudzony wywar rybny przecedź, w 1/2 szklanki rozpuść żelatynę, połącz z wywarem, zagotuj, ostudź, przypraw, zalej ostudzoną rybę, ponownie wstaw do lodówki, aby galareta zastygła.

Reklama
Reklama
Reklama