Reklama
Składniki:

- 1 karp, szczupak lub inna ryba (1,2–1,5 kg)
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 białko
- 1 łyżka żelatyny
- po pół szklanki soku z pomarańczy i żurawin z owocami
- cytryna, pomarańcza, rodzynki

Reklama
Przygotowanie:

Rybę sprawić, pokroić, włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać cebule i przyprawy, gotować 20 minut, odcedzić. Włożyć głowę i kawałki ryby, gotować ok. 25 minut, wyjąć, gdy ryba będzie miękka. Kawałki ryby ułożyć dekoracyjnie na półmisku, obłożyć z jednej strony opłukanymi i osączonymi rodzynkami i żurawinami, a z drugiej plasterkami pomarańczy, wstawić do lodówki. Do wywaru wbić białko, zamieszać, zagotować, przecedzić przez gęste sito. Wywar połączyć z rozpuszczoną żelatyną, dodać sok z żurawin i pomarańczy, zalać rybę, schłodzić.

Rada: W taki sam sposób przygotowuje się inne ryby, np. pstrąga czy łososia. Smażoną rybę można przyrządzić wcześniej, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a przed podaniem podgrzać w piekarniku, bo najsmaczniejsza jest na ciepło.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama