Reklama

Ryba po grecku to najprościej mówiąc, filet serwowany w towarzystwie sosu i duszonych warzyw. Sos do ryby po grecku zazwyczaj bazuje na koncentracie pomidorowym, cebuli, selerze, pietruszce, a także startej marchewce. Warzywa najpierw są smażone na oleju, a potem duszone. Z kolei samą rybę należy podsmażyć, a potem udusić w sosie.

Reklama

Jaka ryba do ryby po grecku? Najlepszy będzie dorsz, miruna, mintaj lub morszczuk - oczywiście, zawsze w formie filetów.

Ryba po grecku: przepis

Jak przyrządzić najlepszą rybę po grecku? Oto składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza),
  • 3 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka w proszku.
  1. Przygotowanie ryby po grecku rozpocznij od roztrzepania w miseczce jajek wraz z pieprzem i solą.
  2. Rybę pokrój na kawałki o wielkości około 5 centymetrów.
  3. Filety rybne najpierw panieruj w roztrzepanym jajku, a potem w mące pszennej.
  4. Smaż je na gorącym oleju, aż staną się złociste. Potem zdejmij rybę z patelni i odstaw.
  5. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij. Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, a potem obierz. Zetrzyj je na tarce.
  6. Dodaj wszystkie warzywa do cebuli, dopraw pieprzem i solą. Duś wszystko na niewielkim ogniu, aż marchew, pietruszka i seler zmiękną (czyli przez 35-45 minut).
  7. Dodaj przecier pomidorowy i duś całość przez kilka minut, aż zacznie bulgotać. Teraz rybę po grecku przełóż na półmisek - naprzemiennie podsmażone filety i uduszone warzywa.
  8. Ryba po grecku na ciepło smakuje równie wyśmienicie, jak na zimno!

Dietetyczna ryba po grecku: przepis

Jak zrobić dietetyczną rybę po grecku? Oto składniki:

  • 500 g filetów z chudej ryby (np. dorsza),
  • pietruszka,
  • 100 g selera,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • biała część pora,
  • szklanka wody,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskiego,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól.
  1. Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj filet solą i pieprzem, a potem lekko podsmaż na łyżce oleju.
  2. Powinno trwać to dosłownie minutkę! Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  3. Dzięki temu, że w wersji dietetycznej nie posiada zasmażki, ani nie jest smażona na oleju, zaoszczędzamy naprawdę sporo kalorii!
  4. Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, obierz, a potem zetrzyj na tarce.
  5. Cebulę posiekaj w kosteczkę, a białą część pora w plasterki. Zeszklij je na oleju.
  6. Teraz do pora i cebuli dodaj pozostałe warzywa, a także listki laurowe i ziele angielskie. Podduś przez 2-3 minuty, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą.
  7. Wszystko razem duś, aż warzywa zmiękną. Gotowy sos do te go dania dopraw pieprzem oraz solą. Wykładaj na półmisek naprzemiennie - raz filet z ryby, raz warzywa.
Reklama

Zobacz też:
Najlepszy pieczony karp na maśle! Sprawdź nasz przepis!
Opiekany karp w zalewie octowej to najlepsza z przystawek na świątecznym stole, sprawdź!

Poniżej znajdziesz jeszcze kilka pomysłów na rybę po grecku:

Reklama
Reklama
Reklama