Ruloniki z makaronem sojowym

Składniki:
- opakowanie kiełków słonecznika (ok. 20 dag)
- 5 dag makaronu sojowego
- 2 małe opakowania papieru ryżowego
- mała posiekana papryczka chili
- mały świeży ogórek, pokrojony w słupki o długości 4 cm
- pęczek dymki (zielona część), pokrojony w kawałki długości 4 cm
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżeczka octu ryżowego
Przygotowanie:
1. Makaron sojowy mocz 5 minut w gorącej wodzie, osącz, przepłucz zimną wodą. Następnie wymieszaj z kiełkami, ogórkiem, dymką, chili, dopraw sosem sojowym, sezamowym i octem ryżowym.
2. W letniej, przegotowanej wodzie namocz po dwa papiery ryżowe, gdy zmiękną, przełóż na deskę do krojenia. Połóż na porcję makaronu z kiełkami i zawiń jak gołąbki, tworząc zgrabne pakieciki. W trakcie pracy gotowe ruloniki zakryj
folią spożywczą, aby nie wysychały.
Składniki:
- opakowanie kiełków słonecznika (ok. 20 dag)
- 5 dag makaronu sojowego
- 2 małe opakowania papieru ryżowego
- mała posiekana papryczka chili
- mały świeży ogórek, pokrojony w słupki o długości 4 cm
- pęczek dymki (zielona część), pokrojony w kawałki długości 4 cm
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżeczka octu ryżowego
Przygotowanie:
1. Makaron sojowy mocz 5 minut w gorącej wodzie, osącz, przepłucz zimną wodą. Następnie wymieszaj z kiełkami, ogórkiem, dymką, chili, dopraw sosem sojowym, sezamowym i octem ryżowym.
2. W letniej, przegotowanej wodzie namocz po dwa papiery ryżowe, gdy zmiękną, przełóż na deskę do krojenia. Połóż na porcję makaronu z kiełkami i zawiń jak gołąbki, tworząc zgrabne pakieciki. W trakcie pracy gotowe ruloniki zakryj
folią spożywczą, aby nie wysychały.