Roquefort - 3 przepisy
Rozkoszuj się tym smakiem!

Roquefort zwany jest królem niebieskich serów pleśniowych. Wytwarza się go od ponad 2 tysięcy lat. Jego smak wychwalali już starożytni Rzymianie. Teraz i my możemy się nim delektować odważniej niż kiedyś, gdyż ceny francuskich serów stały się znacznie przyjaźniejsze dla kieszeni. Można je nawet kupić w wielu supermarketach.
Sprawdź pyszne przepisy na dania z serem roquefort!
Sos roquefort
W rondlu zagotuj 1/2 szklanki kremówki z 2/3 szklanki bulionu drobiowego. Gotuj, aż mniej więcej 1/3 płynu odparuje, po czym wrzuć do niego 20 dag pokrojonego na małe kawałki roqueforta. Mieszając, podgrzewaj, uważaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Ubij 1/2 kremówki, dodaj do sosu, dopraw sokiem z cytryny, odrobiną koniaku, solą i pieprzem. Podawaj do szlachetnych mięs, np. polędwicy wołowej lub wieprzowej.
Sałatka z endywii z orzechami
3 małe główki endywii pokrój na małe kawałki, wymieszaj w misce z 5 dag rozdrobnionego roqueforta i garścią posiekanych orzechów włoskich. Możesz też dodać do sałatki nieco winogron. Polej sosem z 3 łyżek jogurtu greckiego i 5 dag serka śmietankowego.
Grzanki z gruszką
Bagietkę pokrój na małe kromki, lekko podpiecz w piekarniku. Posmaruj masłem, obłóż plasterkami gruszki, posyp pokruszonym serem roquefort i zapiekaj, aż ser się roztopi. Podawaj z sosem z borówek.