Reklama
Ilość kalorii: 95
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 200 g sera białego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 plasterków szynki,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 20 dużych listków bazylii,
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Na roladki z szynki na imprezę dobra będzie szynka konserwowa, która ma równe, prostokątne plasterki, ale zdecydowanie smaczniejsza będzie wędlina sprzedawana na wagę.

Do związania roladek z szynką wybierz cienki szczypiorek, który jest bardziej dekoracyjny. By wiązanie roladek szczypiorkiem było łatwiejsze, sparz go wrzątkiem.

Zobacz jak zrobić roladki z szynki krok po kroku:

  1. Ser dokładnie wymieszaj z majonezem i posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku.
  2. Prostokątne plasterki szynki posmaruj przygotowaną masą.
  3. Kładź na niej pokrojone w paski suszone pomidory i po 2 listki bazylii.
  4. Ostrożnie zwiń roladki.
  5. Każdą roladkę z szynki przekrój na dwa kawałki, obwiąż je szczypiorkiem (aby łatwiej go wiązać, sparz szczypior wrzątkiem).

Artykuł powstał na podstawie przepisu Renaty Materlińskiej, opublikowanego w magazynie „Przyjaciółka”.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na domową imprezę:
7 przepisów na pyszne przekąski z łososiem
Proste przekąski z ciasta francuskiego
Muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki z tortilli z łososiem

Reklama
Reklama
Reklama