Reklama
Składniki:

- 2 jednakowej wielkości nieduże cukinie
- 20 dag sera feta lub bryndza
- kilka łyżek jogurtu
- sól morska
- biały pieprz
- mały słoik suszonych pomidorów
- olej lub oliwa do podsmażenia cukinii
- zielenina, np. koperek, rozmaryn

Reklama
Przygotowanie:

Cukinie opłukać, następnie dokładnie wytrzeć, ostrym nożem o szerokim ostrzu pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry (3-5 mm grubości). Na dużej patelni podgrzać olej, lekko podsmażyć z obu stron plastry cukinii, aby stały się miękkie i elastyczne, nie rumienić. Zdjąć je z patelni, położyć na papierowym ręczniku, aby ściekł tłuszcz. Ser rozgnieść, przyprawić do smaku solą, białym pieprzem; jeśli ser się rozpada, dodać 2-3 łyżki jogurtu, aby nadzienie si kleiło. Na każdym przestudzonym plastrze cukinii położyć łyżkę serowego nadzienia, na min odsączone z zalewy suszone pomidory, zwinąć cukinię w roladkę, można spiąć wykałaczką lub szpadką do grilla.

Reklama
Reklama
Reklama