Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanego wieprzowo–wołowego)
- duża cebula
- 8 jajek
- pęczek natki
- 5 łyżek bułki tartej
- mały por
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- majeranek
- ostra papryka w proszku
- 2 łyżki masła
- świeże zioła i nowalijki do ozdoby
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę posiekaj. Oczyść por, również posiekaj. Oba warzywa podsmaż na maśle. Przestudź.
2. Ugotuj na twardo 6 jajek. Ostudź, obierz. Opłucz natkę, osusz, posiekaj.
3. Do mięsa wsyp bułkę tartą, wbij pozostałe jajka, dodaj musztardę, natkę oraz cebulę z porem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wyrób masę.
4. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmaruj masę mięsną na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ułóż jajka na twardo. Zwiń roladę. Wierzch rolady posmaruj olejem. Całość umieść w gorącym piekarniku. Piecz około 40–50 minut w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia roladę możesz przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch zbytnio nie zbrązowiał.
5. Gotową roladę ostudź. Podawaj pokrojoną w grube plastry, przybraną ziołami i nowalijkami lub rozmaitymi piklami.