Reklama
Składniki:

Rozczyn
4 dag drożdży,
2 łyżki mąki,
2 łyżki cukru,
0,5 szkl ciepłego mleka.
Ciasto:
42,5 dag mąki razowej pszennej
75 g mąki pszennej
3 łyżeczki soku z cytryny
1 szkl. letniej wody
2,5 rozpuszczonego masła,
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli.

Reklama
Przygotowanie:

Przygotować zaczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nastepnie dodać resztę skłądników. Wyrabiać ciasto przez pół godziny. Pozostawić w ciepłym miejscu na 40 minut. Potem jeszcze raz wyrobić ciasto. Przełożyć do formy. Posmarować letnią wodą. Piec w temp. 180 st. C przez 55 minut, w połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę o 20 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama