Reklama
Składniki:

- 3 dag drożdży
- 1 łyżka miodu
- 25 dag mąki żytniej razowej
- 50 dag mąki pszennej razowej
- sól
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka pestek słonecznika

Reklama
Przygotowanie:

Drożdże, miód i mąkę żytnią rozmieszać z 1/2 l ciepłej wody, odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, sól i 3 łyżki oleju, wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Wąską blachę posmarować olejem, gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy, posypać pestkami słonecznika, odstawić do wyrośnięcia. Piec 10 minut w 220°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. godziny.

Rada: Natłuszczoną formę na chleb można wysypać otrębami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama