Drożdżowe racuszki - przepis składniki i przygotowanie
Smak dzieciństwa!
Opublikowano: 24.09.2014, 06:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g mąki
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki rodzynek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na drożdżowe racuszki!
- Mąkę przesiej do miski.
- Zrób wgłębienie w mące, wsyp pokruszone drożdże, posyp cukrem i zalej połową letniego mleka.
- Odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Dodaj resztę mleka i jajko, wsyp rodzynki.
- Wszystko wymieszaj łyżką, a na koniec oprósz mąką. Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.
- Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość.
- Olej wlej do rondla i zagrzej.
- Łyżką do zupy nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej.
- Gdy racuchy zarumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę, aby się równomiernie usmażyły.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Zobacz inne przepisy na racuchy:
Racuchy z jabłkami - przepis
Racuchy owsiane - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama