Racuchy owsiane

Opublikowano: 27.05.2008, 14:27
Reklama
Składniki:
25 dag płatków owsianych,
2 dag drożdży,
3 żółtka,
5 dag margaryny,
szklanka mleka,
3 łyżki cukru,
łyżka octu,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Reklama
Przygotowanie:
Płatki zmielić. Rozterzeć drożdże z małą ilością cukru, trzema łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem. Połączyć z zaczynem. Wsypać mąkę. Wlać mleko. Wyrabiać łyżką przez 5 minut. Stopić margarynę. Wlać z octem. Posolić. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powierza. Przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu aż dwukrotnie podwoi swoją objętość. Smalec rozgrzać. Nakładać placki metalową łyżką. Usmażyć z obu stron. Odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama