Racuchy drożdżowe z wiśniami: składniki i przepis
Racuchy drożdżowe z wiśniami to pyszna opcja na posiłek o dowolnej porze dnia. Zrobisz je szybko i zachwycą cię!
Opublikowano: 30.08.2008, 16:39
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 dag drożdży,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 kg mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 5 dag roztopionego masła,
- całe wiśnie w zalewie,
- olej,
- cukier puder.
Reklama
Przygotowanie:
- Rozetrzeć drożdże z cukrem, paroma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Ubić pianę z białek. Nie przerywając ubijania, wlewać żółtka i wsypać cukier. Wymieszać z zaczynem. Dodać stopione i wystudzone masło.
- Wyrabiać ciasto przez kwadrans, dodając pozostałą mąkę. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Ukształtować z ciasta kulki.
- Nałożyć wiśnie. Ukształtować płaskie placki. Usmażyć na głębokim oleju. Odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama