Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 dag drożdży,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 dag roztopionego masła,
  • całe wiśnie w zalewie,
  • olej,
  • cukier puder.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Rozetrzeć drożdże z cukrem, paroma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Ubić pianę z białek. Nie przerywając ubijania, wlewać żółtka i wsypać cukier. Wymieszać z zaczynem. Dodać stopione i wystudzone masło.
  3. Wyrabiać ciasto przez kwadrans, dodając pozostałą mąkę. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Ukształtować z ciasta kulki.
  4. Nałożyć wiśnie. Ukształtować płaskie placki. Usmażyć na głębokim oleju. Odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama