Racuchy bez drożdży z bananami. Pyszna przekąska nie tylko dla dzieci
Racuchy bez drożdży to bardzo szybka przekąska. Ciasto nie musi rosnąć i najlepiej smakuje od razu po usmażeniu. Podawaj je z miodem i świeżymi owocami.
Opublikowano: 14.01.2020, 08:48
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 banany,
- sok z połówki cytryny,
- olej (do smażenia).
Reklama
Przygotowanie:
Racuchy bez drożdży są szybkie w przygotowaniu – nie muszą rosnąć, nie trzeba też robić rozczynu. Mimo to wychodzą zawsze pulchne, puszyste i bardzo smaczne. Możesz dodać do nich odrobinę ekstraktu waniliowego, wtedy wyjdą jeszcze smaczniejsze!
Nasze racuchy mają w sobie cieniutko pokrojone banany. Dzięki temu są jeszcze słodsze i to bez dodatkowego cukru. Sprawdź też nasz sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami. Jak przygotować racuchy bez drożdży?
- Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wbij jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi.
- Dodaj pokrojone banany i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż racuchy z obu stron – powinny być złote i lekko chrupiące.
- Podawaj z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Dodaj też świeże owoce. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów na słodkie przekąski:
Drożdżówki z serem
Cynamonki
Oponki drożdżowe
Faworki
Pączki serowe
Reklama
Reklama
Reklama