Pszenna bagietka na zsiadłym mleku

Opublikowano: 29.04.2008, 16:53
Reklama
Składniki:
90 dag grubo mielonej mąki pszennej,
2,5 szklanki pełnotłustego zsiadłego mleka,
2 jajka,
2 dag drożdży,
1 dag soli,
szczypta cukru.
Reklama
Przygotowanie:
Lekko podgrzać mleko. Wsypać 1/3 część mąki. Dodać roztarte z cukrem drożdże. Wymieszać i pozostawić w cieplym miejscu do podrośnięcia. Następnie roztrzepać go łyżką, wsypać pozostałą mąkę i sól. Wlać jajko i wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Przełożyć do formy (nie może zająć więcej niż połowę objętości) i poczekać, aż wyrośnie. Pomalować roztrzepanym jajkiem. Piec 45 minut.
Reklama
Reklama
Reklama