Reklama

Przystawki wigilijne to przede wszystkim te przygotowane na bazie ryb - łososia, dorsza i śledzia. Na bożonarodzeniowym stole nie powinno również zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej i pasztetu podawanego z domowymi przetworami z octu.

Reklama

Spis treści:

  1. Przystawki wigilijne ze śledziem
  2. Sałatki wigilijne
  3. Pasztety wegetariańskie
  4. Przystawki wigilijne z łososiem
  5. Inne przystawki z ryb
  6. Przystawki świąteczne z mięsem
  7. Domowe przetwory

Przystawki wigilijne ze śledziem

Śledź, to król polskich stołów, szczególnie w okresie świątecznym. Ta wdzięczna i nietrudna w przygotowaniu ryba może być podawana zarówno na słono, jak i na słodko.

Tatar ze śledzia
Śledzie pod pierzynką
Śledzie w oleju
Śledzie po kaszubsku

fot. Adobe Stock

Sałatki wigilijne

Najpopularniejszą sałatką wigilijną jest sałatka jarzynowa - z gotowanych warzyw, z dodatkiem jajka, jabłka i majonezu. Gościom warto zaserwować również tę ze śledziem albo klasyczną sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka śledziowa na święta
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka ziemniaczana
Sałatka z pieczarkami i porem

Pasztety wegetariańskie na święta

Świetnym pomysłem na przystawkę wigilijną jest pasztet. Najlepiej smakuje ten przygotowany na bazie warzyw i kaszy np. jaglanej.

Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami
Pasztet warzywny z fasoli
Pasztet z soczewicy
Pasztet warzywny z selera

pasztet wigilijny

Przystawki wigilijne z łososiem

Obok śledzia, drugą najczęściej wybieraną rybą na świąteczne przystawki, jest łosoś - można go podawać zarówno na zimno np. w formie tatara, jak i ciepło np. w pasztecikach z ciasta drożdżowego albo francuskiego.

Przekąski z łososia
Tatar z łososia

Inne przystawki z ryb

Do przygotowania wigilijnych przystawek świetnie nadaje się również dorsz, sandacz, pstrąg czy miruna. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich przekąsek jak ryba po japońsku czy ryba w galarecie.

Ryba faszerowana
Ryba po japońsku
Ryba w galarecie
Ryba w occie
Dorsz w zalewie octowej

fot. Adobe Stock

Przystawki świąteczne z mięsem

W pierwszy i drugi dzień świąt na stole mogą pojawić się pyszne przekąski przygotowane z mięs - najczęściej jest to pieczony domowy pasztet lub schab w galarecie.

Schab w galarecie
Schab po warszawsku
Schab pieczony
Pasztet domowy

Domowe przetwory

Domowe przetwory będą idealnym dodatkiem do wszystkich wigilijnych przystawek - tych mięsnych i tych wegetariańskich, a także do samodzielnie pieczonego chleba.

Grzybki w occie
Gruszki w occie
Przetwory z pomidorów
Kiszone pomidory
Powidła śliwkowe

Reklama

Więcej przepisów na przystawki wigilijne:

Reklama
Reklama
Reklama