Przystawki na Boże Narodzenie
Sprawdź, jakie świąteczne przekąski możesz zaserwować gościom

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pysznych przystawek. Muszą nie tylko wspaniale smakować, ale też świetnie się prezentować. Proponujemy przygotowanie roladek śledziowych i serowych placków z jagodami, którymi twoi goście będą zachwyceni! Znajdziesz też przepis na tradycyjną rybę po grecku – klasyk na wigilijnym stole. Sprawdź nasze propozycje na smakowite, świąteczne przekąski!
Śledziowe roladki z papryką
Składniki:
- 0,5 kg płatów śledziowych (matjasów)
- cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki octu
- 3/4 szklanki mleka
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
1. Matjasy zamocz na godzinę w mleku.
2. Cebulę pokrój na plastry, a paprykę na kawałki.
3. Po wyjęciu na każdym płacie śledzia połóż kawałek papryki i cebuli.
4. Śledzie z cebulą i papryką zawijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
5. Roladki włóż do dużego słoja i polej octem.
6. Odstaw do lodówki na dobę.

fot. Fotolia
Serowe placki z jagodami
Sładniki:
- 40 dag serka waniliowego
- 2 małe jajka
- 4 czubate łyżki mąki
- płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 10 dag czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
- 5 dag suszonej żurawiny
- olej i masło do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Serek waniliowy połącz w dużej misce z całymi jajkami, mąką przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą.
- Czarne jagody i suszoną żurawinę opłucz, delikatnie osusz, po czym dodaj do przygotowanego ciasta.
- Na teflonowej patelni rozpuść 2 łyżki masła i łyżkę oleju.
- Kładź łyżką małe placuszki (po 4-5 na porcję).
- Smaż na małym ogniu, co jakiś czas odwracając łopatką, aby placki usmażyły się także w środku.
- Przed podaniem oprósz je lekko cukrem pudrem.

fot. Fotolia
Ryba po grecku
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 jajka
- szklanka wody
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajko roztrzep z solą i pieprzem.
- Filety rybne pokrój na kawałki (około 5-7 cm długości).
- Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.
- Smaż filety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
- Kiedy ryba będzie już usmażona, zdejmij ją z ognia i odstaw.
- Cebulę obierz i posiekaj. Następnie przesmaż.
- Marchew, pietruszkę i selera obierz.
- Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
- Dodaj je do cebuli. Dodaj również wodę, sól, pieprz.
- Duś wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (do miękkości).
- Dodaj przecier pomidorowy i duś przez kolejne 5 minut.
- Na półmisek wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.

fot. Fotolia