Reklama

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pysznych przystawek. Muszą nie tylko wspaniale smakować, ale też świetnie się prezentować. Proponujemy przygotowanie roladek śledziowych i serowych placków z jagodami, którymi twoi goście będą zachwyceni! Znajdziesz też przepis na tradycyjną rybę po grecku – klasyk na wigilijnym stole. Sprawdź nasze propozycje na smakowite, świąteczne przekąski!

Reklama

Śledziowe roladki z papryką

Składniki:

  • 0,5 kg płatów śledziowych (matjasów)
  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 szklanki mleka
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

1. Matjasy zamocz na godzinę w mleku.
2. Cebulę pokrój na plastry, a paprykę na kawałki.
3. Po wyjęciu na każdym płacie śledzia połóż kawałek papryki i cebuli.
4. Śledzie z cebulą i papryką zawijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
5. Roladki włóż do dużego słoja i polej octem.
6. Odstaw do lodówki na dobę.

fot. Fotolia

Serowe placki z jagodami

Sładniki:

  • 40 dag serka waniliowego
  • 2 małe jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • 10 dag czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • olej i masło do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Serek waniliowy połącz w dużej misce z całymi jajkami, mąką przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą.
  2. Czarne jagody i suszoną żurawinę opłucz, delikatnie osusz, po czym dodaj do przygotowanego ciasta.
  3. Na teflonowej patelni rozpuść 2 łyżki masła i łyżkę oleju.
  4. Kładź łyżką małe placuszki (po 4-5 na porcję).
  5. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas odwracając łopatką, aby placki usmażyły się także w środku.
  6. Przed podaniem oprósz je lekko cukrem pudrem.

fot. Fotolia

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko roztrzep z solą i pieprzem.
  2. Filety rybne pokrój na kawałki (około 5-7 cm długości).
  3. Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.
  4. Smaż filety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
  5. Kiedy ryba będzie już usmażona, zdejmij ją z ognia i odstaw.
  6. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie przesmaż.
  7. Marchew, pietruszkę i selera obierz.
  8. Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
  9. Dodaj je do cebuli. Dodaj również wodę, sól, pieprz.
  10. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (do miękkości).
  11. Dodaj przecier pomidorowy i duś przez kolejne 5 minut.
  12. Na półmisek wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.
Reklama

fot. Fotolia

Reklama
Reklama
Reklama